Tuesday, 27 December 2011

vanilla, chocolate, and blood pressure


Hye assalam to all :)

I'm not going to tell ya 'bout how vanilla and choc affect your blood pressure. Nope. Ekceli takdew kaitan pown. (Duhhhhh, gedik okay?) Reverse reverse gostan. Actually tiada kaitan pun. (Hmmm much better..haha)

Just finished watch Vanilla Coklat kat TV3. Best lah jugak sebab parents dalam cerita tu kelakar and sempoi-sempoi semuanya. Haha. Macam tak percaya je ada mak yang main jelir lidah dengan anak dia masa husband dia tak pandang. Haha. So basically cerita ni pasal Zara and Amir (Ixara Aisya and Aiman Hakim), classmates kat college, baru 19 tahun, selalu bergaduh but then kena paksa kahwin. So far macam tu lah ceritanya, nak cerita lebih pun baru 2 episod disiarkan (kalau korang nak kejar mungkin sempat lagi, hehe). Korang mesti tertanya-tanya kan siapa Aiman Hakim? Aku pun mula-mula macam tu jugak. 
"Pelakon baru ke? Tapi muka macam biasa tengok. Jiran aku ke ek?"
Dengan tiba-tiba je *mentol menyala* aku teringat siapa Aiman Hakim tu. Patutlah biasa tengok, rupanya dia one of peserta Mentor. Tapi tak ingat lah Mentor yang ke berapa. Kalau tak silap dia protege Rahim Maarof? Kot lah, kalau nak sure lagi silalah rajin-rajinkan diri Google. Terima la kasih.

Anyways, cerita pasal demam aku tu, lepas makan ubat semalam, nampaknya tak kebah, bahkan semakin teruk. (hahh bahasa macam buat karangan ni!) Paling teruk ialah allergic aku. Habis bengkak-bengkak muka, orang tengok pun dah tak kenal rupa dah. Part gatal tu yang tak tahan. Rasa nak menggaru je. Abah (which is my pak sedara) lari sekejap daripada office sebab nak bawa aku pergi klinik. Kesian Abah :( . 

Lepas lebih kurang sejam menunggu giliran kat Klinik Kuala Telemung tu (biasalah klinik kerajaan, ramai orang) aku pun dipanggil lah masuk. MA (Medical Assistant) ataupun orang-orang kat sini panggil 'dressar' tu tanya lah bla bla bla, ambil temperature bla bla bla, dan measure aku punya blood pressure. 

Okay, korang tau tak macam mana nak measure blood pressure dengan setepat-tepatnya? Kalau pakai machine tu kurang precise sikit orang kata. Yang paling precise adalah pakai sphygmomanometer dan stethoscope. Apekebendenya binatang sphygmomanometer dan stethoscope tu? Haaaa ni nak cerita, bukan binatang tau.

Steps on How to Check Your Blood Pressure with a Sphygmomanometer:
  1. Remove the cuff, stethoscope, pressure gauge, and bulb (also known as a "bladder") from the kit, taking care to untangle the various tubes.
  2. Sit down at a table or desk where you can easily rest your arm so that when you bend your elbow, your elbow is parallel to your heart. (Some experts recommend you use your left arm; others suggest you test both arms. But while you're first adjusting to self-testing, use the left arm if you're right-handed, or vice versa.) Sit down at a table or desk where you can easily rest your arm so that when you bend your elbow, your elbow is parallel to your heart.
  3. Bend the arm you're going to test.
  4. Wrap the cuff around your upper arm (upper middle arm), slipping the top part of the cuff through the metal bar that's attached to the cuff. If your shirt has long sleeves, roll them up first. You can put the cuff over very thin clothing. Most cuffs have Velcro, making it easy to keep the cuff in place. Wrap the cuff around your upper arm (upper middle arm), slipping the top part of the cuff through the metal bar that's attached to the cuff.
  5. Make sure the cuff is snug, but not too tight -- if you cut off your circulation and become agitated, you're going to get an alarming blood pressure reading Make sure the cuff is snug, but not too tight -- if you cut off your circulation and become agitated, you're going to get an alarming blood pressure reading!. 
  6. Gently put the earpieces of the stethoscope in your ears. They should feel comfortable in your ears. If not, try holding the stethoscope out in front of you and slightly shifting the earpieces away from you. Gently put the earpieces of the stethoscope in your ears.
  7. Place the wide head of the stethoscope (the diaphragm) entirely on your skin just above the elbow, on the inside of your now straightened arm; the brachial artery. Do not hold the head of the stethoscope with your thumb-your thumb has its own pulse and this will confuse you while you try to obtain a reading. A good method is to hold the chestpiece between your index and middle fingers with your fingertips in the vertical space between the diaphragm and bell. You will not normally hear a thumping until you have begun to inflate the cuff. To aid in finding this you can press two fingers (not your thumb) to the area where it should be and move around until you feel a pulse.
  8. If the pressure gauge is clipped to the cuff, unclip it and attach the clip to something sturdy, such as a hardcover book, that you can place on the table so you can watch it. It's important to keep the gauge anchored and stable. Make sure there is adequate light and you can see the needle and pressure markings well before you begin to test.
  9. Take the rubber bulb and tighten the valve at the base. Be sure to turn the valve all the way clockwise to shut it off so that air doesn't escape when you pump. DO NOT OVER-TIGHTEN THE VALVE. This is key, doing so will not allow you to release air from the cuff slowly enough at first. This is because you will twist it open too far and let out air too fast due to the force needed to open it. Only turn the valve closed until you feel it stop.
  10. Pump the bulb using slow but very steady pressure until the needle on the gauge is at about 20-30 points above your usual systolic (top) number. Now, gently turn the bulb's valve counter-clockwise slightly so that air is released slowly and steadily. Doing this yourself as you listen is a little tricky, you should release the valve with the hand on your cuff arm and hold the stethoscope with your free arm. The needle should ideally be moving down at a rate of two marks per second for accuracy.
  11. As you watch the needle fall back down the gauge, listen for a thumping sound (The clinical name for this is "Korotkoff sounds"). Keep your eyes on the gauge -- when you first hear thumping, you have your systolic number, which represents the greatest amount of pressure exerted on the artery walls as your heart pumps blood. As you watch the needle fall back down the gauge, listen for a thumping sound (The clinical name for this is "Korotkoff sounds").
  12. Keep watching the gauge and listening to the beats. Eventually the hard thumping sound will turn into a "whooshing" sound (these are called the 4th Korotkoff sounds). These sounds are helpful to listen to because they tell you that you are close to your diastolic blood pressure. When the thumping fades to silence, you have your diastolic (bottom) number, the lowest amount of pressure.
  13. If you miss the exact measure of either number, it's perfectly acceptable to pump the cuff back up a little to catch it. Just don't do it too much (like more than twice) because that can affect accuracy. Switch to the other arm in that event and start again.If you miss the exact measure of either number, it's perfectly acceptable to pump the cuff back up a little to catch it.

So, that is pretty much it. Copied directly from wikiHow :)

Sekarang nak cerita macam mana pokcik MA atau pokcik dressar tu measure blood pressure. Kalau refer pada step number 7,
Place the wide head of the stethoscope (the diaphragm) entirely on your skin just above the elbow, on the inside of your now straightened arm; the brachial artery.
Yang kelakarnya, pokcik tu letak diaphragm not entirely on my skin but entirely on my sweater. Dahlah sweater tu memang tebal giloss. Laju je dia measure pastu dia kata blood pressure aku okay 120/80 (120/80 is a normal blood preasure reading)

Aku bukanlah nak kata dia tipu ke apa. Maybe dia dah expert sebab measure beribu blood pressure hari-hari. Kan orang kata practice make perfect. Tapi kalau bagi kat aku suruh measure, berejam habis nak cari "Korotkoff sound" tu je. Memang soft gilaaa "Korotkoff sound" tu. Kalau nak tau, itu bunyi 'whooosh' darah mengalir dalam salur darah korang. So bayangkanlah betapa susahnya nak cari "Korotkoff sound" tu lebih-lebih lagi kalau dpisahkan dengan lapisan pakaian yang tebal. But again, kalau dah biasa, mungkin tak jadi masalah kan?




Teringat zaman belajar measure blood pressure masa pre-medical year dulu. Tak puas rasanya. Nak belajar lagi! :)





PS: Kena cucuk tadi. Sakit jugak rupanya, dah lama tak kena cucuk. Nasib baik tak takut jarum. Nak jadi doctor mana boleh takut jarum. Buat malu je. Haha
PSS: Biasanya kalau demam, blood pressure aku naik. Pernah dulu naik sampai 180/100. Nak nangis dah aku sebab cuak. -,-'


Monday, 26 December 2011

ye saya budak banyak cakap


Bismillah. Assalam to all :)
Anyways, lagu yg aku tengah dengar ni adalah the best version of The One That Got Away yang aku pernah dengar, pada pandangan aku lah. Hehe. Second best of course lah Katy Perry tapi kena share ranking dengan Sam Tsui punya cover. Haha. Kenapa? Katy Perry nyanyi best giloss eventhough genre dia pop tapi aku dengar still rasa sedih jugak. Uhuk-uhuk. Sam Tsui? Try dengar memang terbuai gilaaa kot (kalau kau perempuan lah of course, unless kau gay..? okay, tak nak comment). And and and one more thing, pronunciation (bukan PRONOUNSTATION, aku pernah dengar artis mana entah sebut live kat tv, malu gila okay). Ehh sambung balik sambung balik, pronunciation untuk TSUI tu bukan TE-SUI atau TT-SUI atau SUI, tapi tapi tapi (mulut bagi muncung sikit) SHUI. Okay? Got it? SAM TSUI disebut SEM SHUI (SEM as in SEMPOI bukan SAM as in SAMBAL).

Banyak gila kau membebel hanishafizah.
Okay berbalik kepada tujuan utama aku tulis ni. Kalau tak tahu aku sekarang kat Terengganu, balik tengok Ayoh dan Chik (which are my grandparents). Straight dari Penang okayhh. Survival tak aku? Huehehe. And parents aku masih kat KL. Again, survival tak aku? Huehehe. Survival macam ni pun Mak macam berat je nak lepaskan aku nak fly ni (insyaAllah). Agaknya Mak masih dalam mode "tak sangka dah meningkat dewasa anak aku ni" (cehh meningkat dewasa, ayat nak poyo je, haha). Kadang-kadang hal kecil macam aku nak jalan pergi kedai pun Mak aku risau. 
Kalau aku banyak soal nanti Mak akan kata "KakLong takde anak lagi KakLong tak rasa" okay aku pun diamlah, nak sangkal apa lagi, memang betul pun kan? Kasih sayang, naluri, rasa ambil berat kaum ibu ni memang luar biasa sikit. Kalau tengok cerita Harry Potter tu mother’s love boleh jadi perisai kematian kot. Magic tak magic. Haha. Okay jangan lebih2 sangat percaya kang jatuh khurafat pulak.

By the way, sekarang aku kat kampung ni, kesian kat Ayoh dengan Chik berdua je kat rumah. Ayoh dah hampir tujuh tahun tak boleh berjalan, ada kencing manis lagi. Chik pulak hari tu dah menangis-nangis rindu kat aku. Yelah last aku balik kampung pun raya puasa hari tu. Jadi aku ada sem break dua minggu ni baliklah jenguk diorang, secara tak langsung jadi nurse tak bertauliah, make sure Ayoh makan ubat dan cucuk insulin ikut time.
"Habis tu kalau Haha kalau kau tak cuti diorang macam mana?" ohh jangan risau, ramai je saudara-mara aku kat sini, boleh lah datang gilir-gilir. But then masing-masing pun ada tanggungjawab dengan family masing-masing, jadi yang jaga full-time tu takdelah. Okay jugak, dapat aku merasa berbakti dengan Ayoh dengan Chik. Ayah (ni ayah aku, pakcik mail) selalu pesan, “KakLong kena balas jasa Chik, dulu masa KakLong baby Chik lah yang jaga’’. Aku selalu ingat pesan Ayah tu. Aku selalu jugak ingat dulu masa aku kecik2 (dan ringan) Ayoh selalu bawok aku (ehh bawak) tunggang lembu dia. Hahahaha best wohhhh :D.

Maka begitulah al-kisah nya. Yang best kat kampong ni aku suka sebab rumah Chik aku depan sawah padi. Luas je mata memandang. Pastu bila ada sawah padi for surelah aku boleh tengok langit dengan sepuas-puasnya. Tak macam kat KL tu, aku dongak je nampak tangki air rumah flat 25 tingkat lah, billboard company-company besarlah, pakcik2 tengah cuci tingkap shopping complexlah, sungguh tak cantik. I mean, terbatas pandangan nak tengok langit. Ehhh, aku pun tak tahu sejak bila aku suka tengok langit. Maybe since aku belajar kat Penang. Sebab langit kat Penang cantik. :)

Masuk cerita langit pulak hanishafizah ni =.=’’
Haha. Lagi sebab aku suka balik kampong is tak payah pasang kipas. 24 hours kot. Hahaha jimat tak jimat. Satu sebab Chik pening kepala tengok kipas tu berpusing (hahaha agak lawak di situ) and satu lagi sebab memang dah cukup sejuk. Lagi-lagi sekarang ni musim winter, eh tu kat Europe, sekarang ni musim tengkujuh. Asyik hujan je. Pastu berenti sepuluh minit pastu hujan balik. Nasib baik bukan kawasan banjir. Sejuk sejuk sangat aku mana tahan. Sudahnya sekarang aku demam. 24 hours pakai sweater hiphop aku tu. Hoho. Tak payah nak hoho sangat. Seksa tau. Macam biasa, start dengan flu, pastu sakit tekak, then demam. Bila dah demam mulalah naik segala allergic aku ni. Bengkak sana sini. Agaknya aku allergic dengan demam. Cerewet kan? Nasib lah siapa jadi laki aku nanti. Aku ni banyak songeh. Hamboii dah masuk bab laki pulak ni. Reverse reverse reverse.
Nak tambah bab cerewet, nasi pun tak boleh makan. Mengada. Lidah nak prosperity burger je. Mengada. Mana nak cari Mekdi kat kampong ni. Kena lah pergi bandar. Satu hal lah pulak nak suruh orang hantar. Mengada. Sudahnya makan roti kering (yang selalu ada kat kampong tu, nostalgic betul. Haha) cicah Melo. Sedap jugak hahaha.

Tadi Yah (cousin aku) bawak teman dia pergi kedai PokKu beli biskut nak balik Matrikulasi Gopeng. Enjoy lah naik motor round2. Dengan tak pakai helmetnya. Terserempak dengan kereta polis pulak tu. Cuaklah tapi boleh buat apa gelak aje. Haha. Nasib baik pakcik polis tu tak patah balik kejar kitorang. Haha. Kalau kena jugak aku dah rangka ayat “umoh saye depang tu je pokcik” padahal punyalah jauh rumah aku. Haha.
Kat kedai PokKu tu aku cari lah apa-apa yang boleh diterima tekak. Jumpa Nestum. Haha okaylah dah lama jugak tak makan nestum. Bukan yang 3 in 1 tu ye. Yang dalam tin tu. Bila bancuh aku suka buat pekat-pekat, kalau biar sejuk dia boleh jadi keras macam simen. Hahahaha. Angkat tangan siapa suka makan nestum macam aku. Best tau sebab bila makan tu rasa macam baby pulak makan benda lembut-lembut je. Haha. Cakaplah aku perasan baby ke apa. Memang ye pon. Haha. Aku suka makan biskut baby tu apa ke namanya, Milna? Dengan Ruski? Ehh ruski tu brand megi. -,-‘

Ohhh tak sukanya demam kat kampung. Patutnya aku yang jaga Ayoh dengan Chik. Nak manja-manja tak sampai hati. Kalau kat rumah mesti Mak buat bubur nasik. Dulu masa kecik-kecik Mak suka buat air barli kalau aku tak sihat. Tapi tak tau kenapa sekarang dah tak ada :(. Tapi hari tu Chik ada masak bubur lambuk. Wehh best giloss tak tipu. Ayoh pulak bising, dia kata orang sibuk buat bubur asyura apahal pergi buat bubur lambuk pulak?? Hahaha Chik back up lah aku sebab dia tau aku suka makan bubur lambuk dia. Huehehe.

Teringat pulak masa demam kat sekolah dulu. Well sekolah aku 250 km dari rumah. SBPI Sabak Bernam yang kat tepi laut tu, memang hujung dunia. Tapi aku bahagia kesah apa aku sekolah kampong ke hulu ke. Straight A jugak (tetibe) haha. So, since sekolah jauh gila dari rumah, kalau sakit duduk sick bay dengan dorm je lah. Pastu ada orang melawat. Best giloss kawan-kawan aku. Nanti ada junior Form 1 offer nak amikkan makanan untuk aku dari Dewan Makan. Makanan special orang sakit tau. Bubur nasik lahh apa lagi. Sedap giloss okay. Terbaik makcik dewan makan :).

Tapi benda yang aku paling tak boleh lupa, Ramizah Sulaiman (ambik kau aku bagi nama penuh) aka REM atau kitorang kat dorm panggil dia Mama REM (yelah ketua dorm. Ahaha) jaga aku masa aku demam teruk sekali tu. Aku rasa memang teruk kot sebab dia kata aku siap meracau bagai. And aku pun masa tu dalam keadaan separa sedar aku rasa ada orang dok tukar towel basah kat kepala aku. Sepanjang malam kot. Terharu gila. REM tak lena tidur sebab jaga aku demam. Baik kan REM? Rindu pulak kat dia. Walaupun aku selalu sakat dia, dia still ada masa aku perlukan dia. Kesobkesob sumpah terharu. Jadi jejaka-jejaka di luar sana, pilihlah Ramizah sebagai calon kerana beliau sangat berkelayakan. Calon apa? Bendaharikah? Fikir sendiri. Ahaha.

Okay aku rasa dah banyak gilaaa aku membebel ni. Bukan apa menaip-menaip ni, kuranglah sikit sakit kepala aku. And one more thing, jangan lah tengok aku masa aku demam. Macam Hantu Kak Limah wa cakap lu. Haha. Chik pun dah tutup tv tandanya dah masa tidur.

Bye wassalam :)

PS: ohh anyways, aku dah okay dengan Nisa!! Yayyy :D
PSS: aku niat nak masuk gambar sikit2 tapi line broadband ni macam siput babi kekenyangan (bak kata Wirdah)
PSSS: seriously aku dah kena masuk tidur, Chik dah suruh HEMBUS api (maknanya tutup lampu. HAHAHAHAHA)

Thursday, 1 December 2011

untuk Nisa : hello December *gloomy*

this is not a nice start of my December


yeahhh when a friend you dear sooooo much
avoids making eye contact while having conversation with you,
and does not respond to your calls
it hurts. inside


takpe Nisa
aku faham
kalau aku kat tempat kau pun aku akan buat macam tu jugak
or maybe worse
aku tunggu kau cool off dulu
and insyaAllah we'll be back to normal. insyaAllah


Nisa, eventhough that was not entirely my fault
I AM SORRY and i mean it




i love it when you're looking at me in your EVERY group presentation..weh aku rindu kau :'(

Monday, 28 November 2011

a super nice and amazing voice of Ariz Forteen, peeps!! :D

Salam and hey to all!! :D
have you ever heard of the group Forteen??
i bet you did..
they're famous with that catchy song Berdua Bersatu <---- click here!!

anyways,
i happened to find Ariz Forteen's personal youtube channel
mark my words, his voice is
AWHHHHHH..wait for it..SUMMMMMMM
i was totally amazed especially in this video below
check it out~  =D




and he has a blog too guys!!!
what are you waiting for??
run to that page like NOWWWW *excited*


Ariz Forteen aka Saiful Ridzuan,
you're AWESOME, bro!
=D

*he's my most favorite Forteen member right now..hewhew (gelak gedik)






Sunday, 13 November 2011

all you need to do is be strong

#nowplaying Kopratasa : Masihkah Kau Ingat

i always hope
that i can just shed my tears away
and keep moving on


last time i tried,
it took me a whole week to remove them ALL

but Alhamdulillah
here I am now
a wiser me

HE knows best kan??
:')

#nowplaying Black : Dewi Aleeya

Friday, 11 November 2011

WHY did Alif Satar has to be soooooo overly-sugary-sweet?? *love*

"Cukup Indah" has always been my favorite song.
It is just today did I find its official MV.

Seriously,
it is BEAUTIFUL <3
Try watch it,
you might find it cheesy and cliche for about early 85% of the video.
But wait for the ending part...

believe it or not,
I nearly cried!


He is soooooooooo SWEET!!
eventhough that girl is __________
(hahahh I dont wanna tell you, it's a secret. watch it yourself! :P)


click WATCH ON YOUTUBE..it's VEVO peopleeeee. VEVOOOOO


yeahhh Alif Satar has always been my favorite entertainer
even since he was in OIAM! :D
(or even since he's wearing braces..hehe)

heyy, check out AlifSatarVEVO
again, it's VEVO peopleeeee. VEEEEEVOOOOO
*i'm super-duper excited to find that Alif Satar has VEVO*

i HEART alifsatar
LOL =D

Wednesday, 2 November 2011

when my parents start talking about wed-stuff

#nowplaying Daughtry - Home

so one of my dearest cousin is getting married next Friday
yes on that very beautiful date
11.11.11

congrats Kak Nisahhhh <3

and you know
this kinda nice thing can lead to a kinda ____ thing for somebody else
not the wedding thing
the beautiful date thing
*I'm using a blank cause I've no idea of word to be suitably used*
=,=''

so both my parents are amused by this date thingy
and this is what happened:


Ayah   : KakLong nanti buat 1.7.17 ye..? cantik tarikh tu *sengih sengih*
Me      : buat apa?
Ayah   : kenduri KakLong nanti lahhh..masa tu dah umur 25..dah boleh kawen dah.. *sengih sengih* ehh dah ada calon ke belum ni??
Me      : belum lahhh..belajar pon tak habis lagi =.=' *sambil ratah ikan*
Mak    : kawan-kawan Mak kata masa kerja nanti dah susah nak cari..elok cari calon husband masa belajar ni..kat college KakLong tu takde ke senior2 ke apa ke.....(you know where is this leading to right?)
Me      : errrr...takde kot *sambil berjalan ke dapur untuk basuh pinggan dan menamatkan topik perbincangan*


ohhhh crap crap crap!!!




#nowplaying Vanessa Carlton - A Thousand Miles

Sunday, 16 October 2011

eat breakfast like a king


"BREAKFAST LIKE A KING, LUNCH LIKE A PRINCE, DINE LIKE A PAUPER"

eat breakfast like a king

#nowplaying Sam Tsui - Hold It Against Me

Ariff once told me:
"Haha, remember,
BREAKFAST LIKE A KING, LUNCH LIKE A PRINCE, DINE LIKE A PAUPER"

today's breakfast:
toasted blueberry waffle (thanks to Gardenia) and cornflakes with chocolate milk

i don't think this is a king's breakfast
HAHA

anyways,
i found some interesting infos here


don't skip your breakfast, love =)

#nowplaying Linkin Park - Rolling In The Deep

Saturday, 15 October 2011

IGNORE 1# : dream

#nowplaying Frankie J ft Baby Bash - Obsession

i dreamed of you..
you came back home and made me happy again..

yes..i think i was beyond happy in that dream

and do you know how does it feel when i woke up and you were not here?
and how does it feel when i woke up realize that it was a lie?

people say, "when you dreamed of someone it means that the person misses you"

i don't care but i think imissyou

okayy i feel like crying now :'(


#nowplaying Justin Timberlake - Cry Me A River

Friday, 7 October 2011

so let's say farewell to Kota Damansara

#now playing Plain White T's - Rhythm Of Love

after four months of holiday it seems like I'm gonna start (CONTINUE is better) my college life again
yes, in Penang AGAIN
"why STILL Penang?"
I'll tell you later (poyo bajet misteri hakhak)
so the registration is on Monday (10/10/11)
but I'll be leaving tomorrow
nak ronda2 Utagha jenguk pak menakan mak menakan =)

baju pon tak habis packing lagi ni
better siapkan malam ni jugak kalau tak nak tengok Ayah mengamuk esok..hahaha =P

the thing I love most about Putra Villa (the hostel) is the internet connection (the free one of course!!)
which I can always download my favorite updated songs, reblog Tumblr posts, and keep blogging
without have to makihamun berukbang sebab lembab macam siputbabi kekenyangan (well said Wirdah!!)

and I figured something
I think I only post when I'm away from home
when I'm away from my family who'll always be there to hear all my nags (yes I DO nag.. future husband please be aware!! LOL)
wisely said my blog is kinda diary..a public diary where I can always spill on if I'm too depressed to speak my feelings out
but of course I'll NOT publish something super personal plus annoying such as:

  • dear diary, I met my crush today
  • OMG period pain!! bleeding like heckk I think I gotta go to the blood bank!!! (Wana will be extremely sick of me.HAHAHA)
  • thirteen boys asked me to be their girlfriend today~ well I'm super hot
(contoh semata-mata)


gonna miss home, Mak Ayah Alynn, the Volvo, The Curve, e@Curve, Tesco, Giant, SOGO, IKANO, IKEA (meetballs T.T), Sinaran Tution Center, makcik sukun goreng, blablabla
gotta continue pack my things
byebye KD. dont miss me.

#nowplaying Chris Brown ft Rihanna and Jay-Z - Cinderella Under My Umbrella 

Wednesday, 13 July 2011

WW a.k.a. Wordless Wednesday? 0.0

apekebendenye Wordless Wednesday ni??


bukak blogger dashboard hari ni tengok ramai yang buat new post pasal WW ni
confuse kejap aku

sila jangan gelakkan aku yang loser, lame, dan noob ni
dah tiga bulan aku tak bukak www.blogger.com ohhh

sesiapa boleh tolong leraikan kekusutan aku ni?
jasamu dikenang
=')

Tuesday, 12 July 2011

SRS(U) Episod 1 : Apple Pie

assalammm :)

memang lama sangat tak buka blogger ni
dah lama tak update
dah lama tak blogwalking

basicly sebab masalah line lah ye
nak kata berukbang murah, mahal jugak aku bayor tiap2 bulan..huhu

currently ada dekat mekdi
kalau nak ikutkan, Mak suruh aku ikut dia dan kawan2 dia bermasak-masakan kat rumah Cik Nor (aka umah Leng)
aku segan loh
makcik2 tu bukannye tak biasa dengan aku pon
aku ni dah TERmasuk pulak geng suri rumah ni
pergi jogging pagi2 sekali
breakfast sekali
baca Yassin sekali
Marhaban sekali
kenduri kawen sekali
memang lah duduk rumah tiga bulan ni aku join geng makcik2 je =.="
tapi takpe sebab diorang baik and best gilosss..hahaha

ehh apa ni story takde kaitan dengan tajuk
hoho

okayy okayy

************************

bertemu kita dalam segmen Suri Rumah Sensasi (Uwekkk) Episod Pertama

entry ni patut di-post malam tadi
tapi setelah berebut berukbang dengan Ayah aku (dan aku kalah)
terpaksalah aku post hari ni..hahaha

sempena Ramadan yang bakal menjelma ni moleklah kita menambah amalan ye
semalam hari Isnin, bulan Sya'ban lagi
maka hukumnya adalah sunat untuk berpuasa..hihi

dalam memikirkan juadah berbuka puasa (eccehh beria betul ye ko)
aku terpandang laa buah epal hijau dalam peti sejuk tu
ada laa dalam limabelas bijik

so kita gugel2 dapatlahh resepi Apple Pie
senang je nak buat ghupanya
jadi sementara nak tunggu azan Maghrib tu (aku start masak ni pukul 5 ptg..hoho  =P)
jomlahh kita berkelentung kelentang kat dapur tu

meh sini aku share resepi Apple Pie version HanisHafizah Haha hahahahahaha :D

bahan2 pastri:
  • 100 g butter
  • 250 g tepung gandum
  • telur sebiji (tak nak letak pon takpe sukahati kau)
  • garam secubit
  • air secukup rasa (nak guna susu segar pon lagi bagus)
campurkan semua bahan2 ni uli sampai jadi doh..pastu sejukkan dalam peti ais sekurang-kurangnya 30 minit..
sambil2 tu kita buat inti dia ye.. :)

bahan2 inti:
  • 2 biji epal (hijau atau merah sukahati lah)
  • 50 g gula (gula perang lagi bagus, tak manis sangat)
  • air 1/4 cawan
  • sedikit serbuk kayu manis (aku ganti dengan kulit kayu manis sebatang..hehehe)
  • jus perahan lemon (aku tak letak sebab takde..nak letak perahan limau nipis macam tak kena la pulakk kan? haha)
  • tepung jagung untuk memekatkan bancuhan (aku guna tepung gandum je..hua3)
caranya mudah sajjjaaa..masak gula atas api, masuk air sikit2, jangan banyak sangat sebab epal tu nanti keluarkan air jugak..bila gula macam dah perang2 sikit masukkan epal yang dipotong dadu (bukan masuk sebijik2 tu ye)..masukkan serbuk kayu manis dan jus perahan lemon..kalau cair sangat masukkan sikit bancuhan tepung jagung (sesudu tepung jagung dalam setengah cawan air..masukkan sedikit demi sedikit)..alaaa dah agak2 epal tu layu, pekat macam dalam Apple Pie Mekdi tu, tutup laa api..hehe


ambil doh yang dah sejuk tadi, canai lepas tu buat laaa bentuk apa yang korang suka..
empat segi ke, bulat ke, love ke (gedikk betol)..kalau nak buat bentuk karipap siap ada kelim tepi2 pon bolehhh...dah masukkan inti apa semua boleh lahh dibakar pada suhu 170C..berapa lama? ikut saiz pie korang laa ye?

tadaaaaa dah siap..
sedap dimakan sejuk atau panas..
aku makan semalam masa berbuka..
makan sebiji je dah x larat nak makan nasi..hehe
Maka aku kata rasa macam Apple Pie Mekdi
yo yo oohh je Mak..hahaha




aku pakai bahan apa yang ada kat rumah je..
tu pon butter tu nasib baik ada baki yang buat Oreo Cheesecake hari tu..haha


aku cuti ni memang takde kerja nak buat
jadi suri rumah je lahh
ni pon nasib baik ada kerja part-time jadi cikgu tusyen
kalau tak lagi melangut
hahaha










p/s: aku duduk Mekdi sampai kebas Gluteus Maximus..order fries cukuplah..macam biasa, aku kalau makan fries memang takkan habis..membazir betul =P

muncul

lama gilaaaa tak update blog oh

Sunday, 24 April 2011

:')

i hope that i'll be strong enough to face those hard times...
dear Allah, please lead me to the right one..

tag: salihah athirah :)

Monday, 11 April 2011

The Power of Words

she's one of a kind... :')






p/s : hari ni final day untuk Bazaar Buku Penang dan hanishafizah pergi lagi,,untuk ketiga kalinya,,hehe  :P

Saturday, 9 April 2011

tribute to awak, orang tersayang

what is my BIGGEST FEAR???

hanishafizah paling takut kehilangan ORANG TERSAYANG..
dan until now, antara mereka-mereka yang ter-listed as 'orang tersayang' adalah Ayah, Mak, Alynn, kaum keluarga, dan sahabat-sahabat rapat..
yes, tiada 'orang istimewa' atau 'si dia' atau 'inche sayang saya'..tak ada.. :)

image

Alhamdulillah..
walaupun hanishafizah dah tujuh tahun tinggal di asrama dan selalu berjauhan daripada keluarga, tapi hubungan tu masih baik dan mesra..
rasa bertuah sangat sebab dikurniakan ahli keluarga yang sangat memahami dan boleh get along dalam apa-apa situation pun..

ya, tujuh tahun tinggal di asrama mengajar hanishafizah hidup dengan 'orang luar' yang tiada apa2 pertalian darah..
tapi syukur lagi sebab hanishafizah dapat jadi adik-beradik dengan 'orang2 luar' ni..
sahabat..bukan kawan tapi sahabat..
yang sama-sama bergelak ketawa dan sama-sama menangis bila salah seorang sedih..
yang will always be there untuk di-share-kan rasa bahagia dan bila kita susah..
yang tak lokek pinjamkan telinga walaupun homework/assignment menimbun..
yang sanggup call bila hanishafizah tengah misery, dengar pok pek pok pek, credit habis, pergi topup, then call lagi..


hanishafizah paling takut kehilangan ORANG TERSAYANG, dalam konteks ni, sahabat..
bukan hilang kerana berpisah roh dari jasad..
tapi hilang dek misunderstanding dan miscommunikesyenn (be serious hanishafizah,,ehem)..
dan kerana sahabat lah air mata hanishafizah boleh tumpah berbaldi-baldi..
kalau ada selisih faham atau terasa hati dengan sahabat2, memang cepat je air mata ni jatuh..
but in contrast, Alhamdulillah, setakat ni takde lagi air mata yang gugur sebab dikecewakan dalam (special) relationship..rasa bertuah di situ..
mungkin sebab hati ni tak pernah ada someone special and i want to keep it that way until the right time and until the right person (my only lover+husband, InsyaAllah) appears..

ada beza kalau nak 'berkawan baru' dengan lelaki dan 'berkawan baru' dengan perempuan..
kalau perempuan takpe, senang..tak terbatas, free, dan bebas..
ada confession di sini, hanishafizah sangat susah untuk mula 'berkawan baru' dengan lelaki..
walaupun setakat mula bersembang-sembang kosong tanya "siapa nama asal mana"..
mungkin sebab malu, tak tau lah..

tapi itu tak bermaksud hanishafizah tak ada kawan lelaki..
ada, dan mereka-mereka itu sangatlah baik hati kerana menghormati hanishafizah dan kawan-kawan lain as a 'perempuan'..
syukur, setakat ni hanishafizah dikurniakan kawan-kawan lelaki yang boleh dibawa berunding, boleh dibuat teman gelak, teman release tension, but still dalam batasan syariat..
limit antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim perlu dijaga..
dan this matter perlu di-highlight-kan selalu supaya tak tersasar daripada landasan..



di sebalik segala kekecohannya, hanishafizah adalah seorang yang pemalu dan sangat susah untuk memulakan persahabatan..
people always miss-spelled it as 'sombong'..

fitrah hanishafizah adalah memendam rasa..
bila marah, hanishafizah akan diam..
sebab once buka mulut, akan keluarlah perkataan-perkataan yang menyakitkan hati dan berpotensi besar memburukkan keadaan..
even Mak pun cakap hanishafizah mulut laser..
jadi bila sakit hati, hanishafizah akan diam, pendam, lepas tu nangis sebab dah tak tahan and sakit sangat..
tapi lepas dua tiga hari hati yang panas ni akan cool sendiri..
even i can't classify myself as SIMPLE or COMPLICATED,,haha..



dear orang-orang tersayang hanishafizah..
thanks and sorry for everything..
and do tell me if i am wrong..
i am just a plain simple vulnerable yet fragile hanishafizah.. :)







p/s: cakap pasal (special) relationship, ya betul hanishafizah tiada pengalaman bercinta dan tiada 'si dia' lagi..bukan nak promote diri, cuma nak highlight di sini, belum masanya dan hanishafizah belum bersedia untuk sebarang commitment...lagipon nak enjoy life as a single dulu..kan, Mister Chocolate Indulgence?? :)





Thursday, 7 April 2011

Sesekali Diuji - a dedication to my friends and myself :)

especially to my dear Fara Shikin...





Album : Istimewa Tiada Dua
Munsyid : NICE
http://liriknasyid.com


Apa jua bala bencana singgah menerpa
Menguji jauh mananya sabar kita
Mungkin selama ini kita terlupa

Kita terlalu leka dengan nikmat kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa

Bila kesusahan
Terasa hidup terlalu payah
Berbagai persoalan menerjah
Baru minta petunjuk hidayah

Usah berputus asa
Kerana ada rahmat disebaliknya
Yang tidak kita ketahui
Dalam hidup ini
Teruslah berdoa

Pada Allah
Pengasih…Pemurah dan Penyayang

Kita terlalu leka dengan nikmat…kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa

Bazaar Buku Penang Part 2 :)

why part two???
'cause i went to the book bazaar AGAIN today
hehehh
dont blame me
its just two minute walking from Wazairia Medical Square
hence IRRESISTABLE
hihi

 P/S: there are big possibilities that i will go to this bazaar again and again for this whole week,,hehe



so basicly for this time, just let the pictures talk  :)

varieties of Tafsir Al-Quran (Jasmin rambang mata)



she was excited with the world-map-jigsaw-puzzle



references for housewives and mothers (wife-to-be pon boleh,,hehe)



full shelves of novels for Malay novel lovers



Femmm,,you're sooo not an actress !! hahah



motivational talk, surprisingly full seated :P 



dictionaries bebehh



Gempak Starz stall, comic collection to be completed !



academical books



academical books again



great motivational books :)



wait, was it Ika??



most popular stall for girls i guess?



Ana Muslim, my sweet childhood memory   :')



cute!



still, Ujang's stall in PWTC is the best!



errr..Pontianak Minta Anak??



glad to see young generations enjoy buying books ! :)))



time to pay, darlings! say bye2 to your money, but dont worry, its worth 'cause books and knowledge last forever (as long as you value them laa)






MODE : TENGOK BUKU BANYAK SO BAHAGIA LAGI  :DDDD

Wednesday, 6 April 2011

rant



i'm sorry for acting so childish
i'm sorry if i'd ever make your life miserable
i'm sorry for 'blocking' your happiness in daily life from showing up or even being felt
i'm sorry for not responding to your words like i always did


truth to be told
i feel uneasy too
i feel miserable just the same way you felt
that's what i hate most when i am mad at somebody
that's why i got angry at people very hardly


honestly
i want to rant with you like before
i want to laugh at your jokes
i want to enjoy your teases again
but i was stuck at the fact that you made me angry
and if i don't do it this way, then you will never realize


we need talks and confessions
i will explain everything so that you will never feel lost again
we will have the conversation
we're going to make things clear for each other
i hope and i promise


i want things to go back to normal
yes, you're such a great buddy, one of a kind
and our friendship is too valuable


so please excuse my immature acts
i know you can-it's proven


i haven't smile at you for five days
i feel old already,,eheh

Bazaar Buku Penang :)

I AM OFFICIALLY HAPPY!!!!!!!!!
because i met my dearieeesssssssss today!!!

i went to Bazaar Buku Pulau Pinang at Dewan Millenium, located just in front of my college in Kepala Batas

previously, i was kinda upset because there's no sign of 2011 KLIBF (Kuala Lumpur International Book Fair) which usually held in PWTC Kuala Lumpur
going to KLIBF has been my annual activity since i was seven !!
and truth to be told, i'd never fail to go to this great book fair every year!! :)

bunch GRACIAS to AIMA for taking me to the Bazaar Buku
frankly, before i get in the hall, I was thinking "alahh mesti pesta buku cikai2 je ni"
but once i got in...it was like woaahhhh
THIS IS BEYOND MY EXPECTATION!!!

it was just like the book fair in PWTC but in the mini size
i was sooooooo happy that i can't stop smiling!! :DDD

due to errrrr... financial problem issues,
i didn't spend as much as i spent in previous years
usually it costs me hundreds when i went to KLIBF but today i managed to spend only RM 50 (as promised to Mak,,wuwuwu)
but still..I AM HAPPY!!!!!
this not only made up my day, but my week!!!! (i wish,,,hehe)

what i love most about KLIBF (or even mini KLIBF-Penang) is not only the books and the low prices, also, KLIBF is the only place that i can buy cute and exclusive souvenirs which are rarely be found anywhere..(you can refer to the pictures)

so basicly, this Bazaar Buku started yesterday and lasts until 10/4 if i'm not mistaken..
and the good news is, 2011 Kuala Lumpur International Book Fair will be held like last years in PWTC on 22/4/11 to 01/05/11 !!!
i cant wait..i cant wait.!! :DDD


so check out what i bought today...
new books to be added to my collection!!! :)

i love Ana Muslim merchandises!!! cute overload!!

they said the latest design can be found in PWTC only :(






i'm soooo in love with BOOKSSSS!!!!
you can ask people around me, who lives with me if you want..
Ayah and Mak have to wait for at least two hours everytime i go to Popular Bookstore in IKANO Power Centre...
Nana once said, she can see my eyes "bersinar-sinar" once i enter any bookstore...
and i often have stop myself from ENTERING bookstore whenever i have money crisis because i can't stop myself from buying books !!! for me there is NO WINDOW SHOPING in bookstore  :)



and,,ehem2,,FYI
i will never say no to a boy who 'uses' books to propose me (but..ehem..still, there are other things to be considerated laaa) heheh
so my boy (which i still dont know who, yet) if you can't handle me and my obsession towards books, you can back off..
you dont have to buy me Guess watch or Gucci handbag to show that you love me..just buy me books truly from your heart and I will love you even more everytime i read them...easy right?? 
(but i will still accept Guess watch AND Gucci handbags AND books.. :P )
money can't buy me happiness, but books are!  :)))








MODE : BAHAGIA DUA HARI   :DDD